Rakı Yapımı için En İyi Saf Rakılık Anason Yağı Tavsiyesi - Forum ve Yorumlar 2022

Rakı yapımı için en iyi saf rakılık anason yağı tavsiyesi, tane anasondan buharlaştırma yoluyla elde edilmiş yüksek saflıktaki anason yağıdır. Bu makalemizde Rakı Yapımı için En İyi Saf Rakılık Anason Yağı Tavsiyesi hakkında tüm detaylara değineceğiz.

Rakı Yapımı için En İyi Saf Rakılık Anason Yağı Tavsiyesi - Forum ve Yorumlar 2022

Evde rakı yapımı için kullanılabilecek üç anason türü bulunur. Bunlar sırasıyla;

Doğal Anason Aroması

Distile Anason Yağı

Doğala Özdeş Anason Aroması

Eve rakı yapımı hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz Etil Alkol ile Evde Rakı Yapımı - 2022 Yılında Bir Litre Rakının Maliyeti 30 TL başlıklı makalemizi okuyabilirsiniz

Saf Doğal Anason Aroması

Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkıları Yönetmeliği Distile Alkollü İçkiler Tebliği (Tebliğ No : 2005/11) Madde 6 A fıkrası 5. bendinde yer alan tanımlamaya göre "Anason tohumdan gelen uçucu yağın anetol miktarı, ürünün litresinde en az 800 miligram olmalıdır" şeklinde tanımlanmıştır. Doğal anason aromasının 1 ml si içinde 970 miligram ve üzerinde anetol bulunur. Nihai ürünün litresi başına 1 ml nin altında kullanılarak verim alınabilen ürünlere saf doğal anason aroması denir. Son bir yıl içinde saf doğal anason aroması tavsiyesi olarak Virago Kimya Anis Aroma Verici ön plana çıkmaktadır.

Saf Doğal Anason Aroması Nasıl Yapılır

Anason tohumları yani tane anasonlar ıslatılarak sıfır derecenin altında dondurulur ve oda sıcaklığında çözülmesi beklenir. Bu işlem üç defa yapılarak anason tohumlarının hücre yıkımı sağlanır. Hücre yıkımı gerçekleşen anason tohumları su dolu distilasyon ünitesine yani damıtma kazanına alınarak damıtılır. İlk damıtma işlemi sonunda elde edilen anason yağının saflık değeri yaklaşık olarak %92 oranında anason yağıyken %8 oranında hidrosolden oluşur. Elde edilen anason yağının saflık değeri %97 oranına gelene kadar damıtma işlemi tekrarlanır. Böylece Saf Doğal Anason Aroması Nasıl Yapılır sorusunun cevabını da vermiş olduk.

Ek bilgi - Anason Hidrosolü

Anason Hidrosolü: Kaynatma ünitesi içinde kalan atık anason posasını ve düşük miktarda anason yağını bulunduran sudur.

Saf Distile Anason Yağı Yapımı Nasıldır

Damıtma düzeneğine yani distilasyon ünitesinin kaynatma haznesine su koyulur ve üzerine tane anasonlar ilave edilir. Kaynatma işlemi başlatılarak anason bitkisinden yağı ayrılır. Yapılan işlemle saf distile anason yağı yapımı gerçekleşmiş olur. Elde edilen saf anason yağının saflık değeri yaklaşık olarak %88 oranında anason yağıyken %12 hidrosolden oluşur.

Elde edilen anason yağının saflık değerini yükseltip içindeki hidrosol miktarını düşürmek için tekrar distile edilmesi gerekir. Her bir distilasyon işleminde anason yağının saflığı yükselirken elde edilen anason yağı miktarı azalmaktadır. Aynı zamanda bu işlem üretim maliyeti anlamına geldiği için saflaştırma işlemi üreticiler açısından çok fazla tercih edilmemektedir. Saflığı düşük anason yağlarını satanlar nihai ürünün litresi başına 1,5 ml üzeri öneride bulunarak ayrıca şeker ilave edilmesini önermektedirler. Halbuki saf anason yağı kendi içinde yüksek şekerli tada sahip bir yağdır. Şeker ilave edilmesi önerilen anason yağları saf anason yağı olarak adlandırılsa da saflık değerleri düşük olduğu için hem kullanım miktarları yüksektir hemde şekerli tat seviyeleri düşüktür.

Saf anason yağlarının önerilen kullanım miktarları nihai ürünün litresi başına 1,5 ml ile 2 ml arasındadır yani 1 litre rakı yapmak için gerekli olan en az 800 miligram anetol 1,5 ml ile 2 ml arasında anason yağında bulunmaktadır. Bu miktar saf doğal anason aroması için 1 ml nin altındayken saf anason yağında 1,5 ml ile 2 ml arasındadır.

Doğala Özdeş Anason Aroması Nasıl Yapılır

Yazımızın önceki bölümlerinde anason hidrosolü hakkında bilgi vermiştik. Anason hidrosolü, kaynatma ünitesi içinde kalan atık anason posasını ve düşük miktarda anason yağını bulunduran sudur. Bu su süzülerek içine yapay anason aroması ve emülgatörler eklenerek Doğala Özdeş Anason Aroması Yapılır. İçindeki saf yağ miktarı düşük olduğu için kullanım dozajı çok yüksektir. Bir litre bitmiş ürün için yani bir litre hazır rakı için 25 ml ile 250 ml arasında kullanım ve şeker ilavesi önerilmektedir.

Rakı Yapımına Uygun Olamayan Anason Yağları

Soğuk sıkım anason yağı ve yıldız anasondan elde edilen anason yağları tıbbi ve aromatik yağlardan oldukları için evde rakı yapımına uygun olmayan anason yağları sınıfına girmektedir. Bu iki tür anson yağı dışında ayrıca Rakı Kiti adı altında satılan son derece tehlikeli ve insan sağlığı açısından büyük riskler teşkil eden ürünlerde yine aynı şekilde rakı yapımında kullanılmaması gereken anason türevleri arasında yer almaktadır.

Soğuk Sıkım Anason Yağı

Anason tohumlarının preslenerek yağarının çıkarıldığı anason yağı türüne Soğuk Sıkım Anason Yağı denir. Genelde baharatçı, aktar ve eczane gibi satış noktalarında satılmaktadır. Gıda kullanımına uygun olmamakla birlikte rakı yapımında kullanılması durumunda elde edilen rakının tüketilmesi de mümkün değildir.

Yıldız Anason Yağı

Rakılık yapımında kullanılacak anason yağının özellikleri hem Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkıları Yönetmeliği Distile Alkollü İçkiler Tebliğinde (Tebliğ No : 2005/11) hem de rakılık anason tavsiye konularında belirtildiği üzere rakılık anason tane anasondan elde edilir. Tavsiye edilen rakılık anason yağının üretim maliyeti yüksek olduğu için yurtdışından özellikle Almanya gibi ülkelerden Asya ve Ortadoğu kökenli yıldız anasondan elde edilmiş yağlar satılmaktadır. Bu yağların saflık değerleri her ne kadar yüksek olsa da elde edildiği hammadde rakı yapımına uygun olmadığı için Yıldız Anason Yağı ve türlerini rakılık anason yağı sınıfında değildir.

Rakı Kiti

Yukarıda yer alan bilgiler ve Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkıları Yönetmeliği Distile Alkollü İçkiler Tebliğinde (Tebliğ No : 2005/11) yer alan maddelere dayanarak Rakı Kiti olarak adlandırılan ürünleri;

Doğala özdeş anason aromasının tamamen yapay olarak üretildiği ve içeriğindeki bileşenlerin insan sağlığı açısından büyük tehdit oluşturduğu anason türünü Rakı Kiti olarak tanımlayabiliriz.

Rakı Kitinin Sağlığa Zararları

Rakı kiti adı altında satılan ürünlerin içeriğinde insan sağlığına tehdit unsuru oluşturan bileşenler bulunmaktadır. Bu bileşenlerin en tehlikeli olanları emülgatörler, fosfor ve gıdaya uygun olmayan yağ türevleridir. Alerji, Nörolojik hastalıklar, Obezite, nefes darlığı ve solunuma bağlı hastalıklar, cilt problemleri, deri hastalıklarına dış derinin deformasyonu, bağırsak kanseri, B12 rezervlerini tüketmesi, anemi yorgunluk, ve düzensiz kalp atışı, kalp damar sertliğine ve tıkanıklığı gibi hastalıklara neden olmaktadır.

Rakılık Anason Yağı Tavsiyesi - En Kaliteli Anason Yağı

Evde rakı yapımı için kullanılan anason yağlarının en kaliteli olanı ve tavsiye edilebilecek olanı öncelikle saf doğal anason aromasıdır. Saf doğal anason aromasına Virago Kimya Anis Aroması örnek olarak verilebilir. Rakılık Anason Yağı Tavsiyesi - En Kaliteli Anason Yağı İzmir Konak da bulunan Virago Kimya firmasında satılmaktadır. Virago Kimya firmasının İzmir'de toplam üç şubesi bulunmaktadır. Ulaşım ve erişim avantajından dolayı en çok tercih edilen şubesi İzmir Konak şubesidir. Eğer İzmir dışında yaşıyorsanız Virago Kimya nın internet sitesi üzerinden de sipariş verebilirsiniz. Virago Kimya anason yağı İzmir de satılan en güvenilir ve en kaliteli anason yağı olarak bilinmektedir.

Bir Litre Alkole Kaç cc Anason Eklenir

Hobi amaçlı evinde rakı yapanların sık sık araştırdığı diğer bir konuda bir litre alkole kaç cc anason yağı eklenmesi gerektiğidir. Bu sorunun cevabı kullanılan anasonun türüne göre değişiklik göstermektedir. Eğer saf doğal anason aroması kullanılacaksa bir litre alkole 2 cc ile 3 cc, saf anason yağı kullanılacaksa 3cc ile 4 cc arasında, rakı kiti adı altında satılan ürünler kullanılacaksa 10 cc ile 250 cc arasında anason eklenir.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Etil Alkol ile Evde Rakı Yapımı - 2022 Yılında Bir Litre Rakının Maliyeti 30 TL

Kitsiz Votka Yapımı - Etil Alkol ile Beş Dakikada Evde Votka Yapımı Tarifi 2022

Etil Alkol İle Viski Kiti Kullanarak Evde Viski Yapımı - 2022 Yılında Bir Litre Viskinin Maliyeti 30 TL