Viski Türleri

 Viski türleri nelerdir? Hangi viskide hangi tatlar bulunur? Hangi Marka viski hangi türdedir? gibi viski çeşitleri hakkında birçok sorunun yanıtını bu yazıda bulabilirsiniz.

Viski Türleri

Viski Çeşitleri Nelerdir?

Genel olarak en yaygın olan dört ana viski türü, İskoç, Malt, İrlanda ve Burbon viskilerdir. Bu dört viski türünü dahada genişletmek istersek, single malt viski, harman viskisi, tahıl viskisi, buğday viskisi, karabuğday viskisi, mısır viskisi, çavdar viskisi, small batch viskisi, straight viskisi olarak sıralayabiliriz. 

İskoç Viski

İskoç Viski Nedir? İskoç viski nasıl yapılır? İskoç viskinin özellikleri nelerdir?

İskoç viskisi, tüm standartları kanunlarla belirlenmiş bir viski türüdür. Kendine ait alt kategorileri bulunur. Malt arpadan elde edilen alkolle üretilir. En fazla 700 litrelik fıçılarda bekletilebilir. Dinlendirme süresi en az üç yıldır ve alkol içeriği en az %40 olmalıdır

Evde İskoç viskisi Malt 02 viski kiti yapılabilir.

Malt Viski

Malt Viski Nedir? Malt viski nasıl yapılır? Malt viskinin özellikleri nelerdir?

Malt viski, maltlanan arpanın melasından elde edilen alkol kullanılarak üretilen viski türüdür. Malt viskilerde yalnızca arpa kullanılmalıdır. Farklı tahıl türleri ilave dilmez. Eğer arpanın içine farklı tahıllarda eklenirse malt viski olmaktan çıkar.  

Evde Malt viski Malt 03 viski kiti yapılabilir.


İrlanda (Irish) Viski

İrlanda (Irish) Viski Nedir? İrlanda (Irish) viski nasıl yapılır? İrlanda (Irish) viskinin özellikleri nelerdir?

İrlanda (Irish) viski, İskoç viskisinde kullanılan alkolün elde edildiği yöntemle alkol elde edilir yani malt arpadan elde edilen alkol kullanılarak üretim yapılır. Maltlama işleminde yüksek ısıdan kaçınılarak viskinin içindeki tütsü kokusu bertaraf edilir. İskoç viskisinde kullanılan alkol iki defa damıtılırken İrlanda viskisinde kullanılan alkol üç defa damıtılır. Alkol değeri olarak en az %40 alkol içerir ancak İrlanda da tüketilen İrlanda viskileri %50 ve üzerinde alkol içeriğine sahiptir. 

Evde İrlanda viskisi Malt 01 viski kiti yapılabilir.


Burbon Viski

Burbon Viski Nedir? Burbon viski nasıl yapılır? Burbon viskinin özellikleri nelerdir?

Burbon viski, Amerika’ya has bir viski türüdür. İçeriğinde mısır, arpa ve diğer tahılların birleşiminden elde edilen alkol kullanılır. Burbon viskiyi diğer viskilerden ayıran en önemli özelliği alkolün elde edildiği tahıl karışımının ne az %51 nin mısırdan oluşmasıdır. Mısırdan elde edilen alkol, diğer tahıllardan elde edilen alkollere göre şekerli tadın daha yüksek olmasını sağlar. 

Evde Burbon viski Malt 04 viski kiti yapılabilir.


Diğer Viski Türleri

Viskinin ana vatanı İskoçya ve İrlanda gibi görünsede aslında bu ülkeler dışında da birçok ülkede birçok çeşitte viski üretimi yapılmaktadır. İskoç ve İrlanda dışında üretilen viskilerinde kendilerine has özellikleri, üretim standartları ve saklama koşulları vardır. 

Amerika'ya has olarak adlandırdığımız burbon viski türüde kendi içinde farklı sınıflara ayrılır. En çok bilinirliğe sahip viskilerden biri olan Jack Daniel's burbon viskinin özdeşleştiği Kentucky ile değil Tennessee ile ön plana çıkmıştır. Ülkemizde burbon viski denildiği zaman Kentucky yerine Tennessee nin akla gelme sebebi budur.

İskandinav viskileri, bilindik viski standardına göre daha yoğun renk - tat - koku üçlüsüne sahiptir. Viskinin oldukça yaygın olduğu diğer bir ülkede Japonya. Japon viskileride oldukça güçlü renk - tat - koku üçlüsüne sahiptir. Japon viskilerini diğer viskilerden ayıran en büyük özellik son zamanlarda viskinin bekletileceği fıçıların meşe dışında diğer fıçılarda da bekletilmesine yönelik alınan karardır. 


Bu blogdaki popüler yayınlar

Etil Alkol ile Evde Rakı Yapımı - 2022 Yılında Bir Litre Rakının Maliyeti 30 TL

Kitsiz Votka Yapımı - Etil Alkol ile Beş Dakikada Evde Votka Yapımı Tarifi 2022

Etil Alkol İle Viski Kiti Kullanarak Evde Viski Yapımı - 2022 Yılında Bir Litre Viskinin Maliyeti 30 TL