Evde Gerçek Viski Yapımı

Evde gerçek viski yapımı mümkün mü? Evde viski yapımı? Evde gerçek viski yapılabilir mi? Viski kiti (kitsiz viski yapımı) kullanmadan evde viski yapımı? Evde gerçek viski nasıl yapılır? Bu soruların cevaplarını bu yazıda bir araya getirdik.

Evde Gerçek Viski Yapımı

Evde gerçek viski yapımı mümkün mü?

Evde gerçek viski yapmak mümkündür ancak birebir fabrika koşullarının uygulanması çok mümkün değildir. Evde gerçek viski yapımıviski kiti ile evde viski yapmaktan çok farklıdır. Viski kiti ile evde viski yapımı konusunda yazdığımız yazıyı okursanız aradaki bariz farkı görebilirsiniz.

Fabrikada viski yapılırken öncelikle alkol elde edilir. Alkolün elde edileceği hammadde viskinin türünü belirler. Arpa, çavdar, buğday gibi hammaddeleri birlikte kullanarak alkolü elde edebilirsiniz. Elde ettiğiniz alkolü fıçılarda bekletmeye alırsanız temel olarak gerçek viski yapmış olursunuz. Fıçıların içinde bekleme süresi viskinin kalitesini belirleyecektir

Evde gerçek viski yapılabilir mi?

Evde gerçek viski yapılabilir. İhtiyacımız olan alkol, fıçı ve zamandır. Alkolü en az dört yıl boyunca fıçı içinde bekletirseniz viski yapmış olursunuz. 

Viski Fıçısı

Viski fıçıları genellikle meşeden üretilir ancak Japon viskilerinin tanımında "ahşap fıçı" tabiri söz konusudur. Ahşap fıçı tabiri, ucu açık bir tanımlamadır. Viski fıçısı konusunda tartışmalar yaşansada olması gereken meşe fıçıdır. 

Evde Gerçek Viski Yapımı

Evde gerçek viski yapımı mümkündür ancak dikkat edilmesi gereken püf noktaları vardır.

1- Yapılacak viski türüne göre alkol kullanılmalı

Evde gerçek viski yapmak için eğer kendi yaptığınız alkol dışında hazır alkol kullanacaksanız yapacağınız viskinin türüne uygun alkol kullanmanız gerekmektedir. 

Evde Burbon Viski Yapımı

Burbon viskinin özelliği temel olarak alkolün mısırdan elde edilmesidir. Eğer evde burbon viski yapmak istiyorsanız mısırdan elde edilmiş etil alkol kullanmalısınız. Burbon için en iyi viski kiti Virago Malt 04 viski kitidir.

Evde İskoç Viski Yapımı

İskoç viskisinin yapıldığı alkol türüne göre viski karakter kazanır. Tahıl ürünlerinden elde edilmiş alkol kullanarak evinizde iskoç viskisi yapabilirsiniz. İskoç viskisi için en iyi viski kiti Virago Malt 02 viski kitidir.

2- Fıçı Türünün Belirlenmesi

Kullanılacak alkol türüne karar verildikten sonra, alkolün içinde bekletileceği fıçı türünün belirlenmesi gerekmektedir. Yazımızın önceki bölümlerinde vurguladığımız gibi Japon viskilerinin dünya çapında tanınmasının ardından meşe fıçı tabiri genişletilerek ahşap fıçı tabiri olarak güncellendi. Evde gerçek viski yapımı için olması gereken ve önerilen fıçı türü genellikle meşe fıçılardır. Fıçının boyutu saklama koşullarına göre değişiklik göstermektedir. Kişisel kullanım için 50 litrelik meşe fıçı yeterli olacaktır.

3- Dinlendirme

Alkol ve fıçı türü belirlendikten sonra alkol fıçıya alınır ve dinlendirme süreci başlar. Dinlendirme için mahzen türü bir yere ihtiyaç vardır ve sabırla beklemeye ihtiyaç vardır. 

En az dört yıl dinlendirildikten sonra evde gerçek viski yapmış oluruz. Dört yıl sonunda fıçıda bir miktar kayıp söz konusu olacaktır yani fıçıdaki viski miktarı eksilecektir. Eksilen miktara meleklerin meleklerin payı denir. Dördüncü yılın sonunda viski, açık sarı renkte, meşeden gelen keskin kokuyla ve yüksek boğaz vurumuna sahip bir viski yapmış oluruz. 

Dinlendirme aşamasında meşeden gelen aromayı zenginleştirmek için farklı ağaç parçalarıda kullanılabilir. Örneğin çok 50 litrelik meşe fıçı içine 200 gr kiraz ağacı cipsi eklenmesi gibi.

Elde ettiğimiz viskinin rengini daha koyu yapmak istersek karamel renklendirici ekleyebiliriz. Karamel renklendirici viski üreticileri tarafından da kullanılmaktadır. Ayrıca elde edilen viskinin tadını zenginleştirmek için bir miktar vanilya, kakao ve farklı baharatlarda kullanılabilir. Her viski üreticisi kendisine özgü eklemeler yaparak benzersiz viski tadına ulaşmaya çalışır. 

Evde gerçek viski yapmak mümkündür ancak oldukça meşakkat bir süreç ve ciddi sabır gerektiren bir bekleme süresi söz konusudur. 


Bu blogdaki popüler yayınlar

Etil Alkol ile Evde Rakı Yapımı - 2022 Yılında Bir Litre Rakının Maliyeti 30 TL

Kitsiz Votka Yapımı - Etil Alkol ile Beş Dakikada Evde Votka Yapımı Tarifi 2022

Etil Alkol İle Viski Kiti Kullanarak Evde Viski Yapımı - 2022 Yılında Bir Litre Viskinin Maliyeti 30 TL